Έχω το εξής ιδιαίτερο πρόβλημα και θέλω την βοήθεια σας εάν γνωρίζεται κάποια λύση.
Μένω σε οικοδομή 6 διαμερισμάτων τα οποία ανήκουν σε 2 αδέρφιζα ( τα οποία είναι σφαγμένα μεταξύ τους) από τα 3 διαμερίσματα που έχει ο δικός μου σπιτονοικοκύρης τα 2 είναι ενοικιασμένα και το 3 μένει ο πατέρας τους (ο οποίος λείπει όλο τον χειμώνα). από τα άλλα 3 μονό το 1 κατοικείτε από τον 2ο αδελφό και τα άλλα δυο είναι αδεία.
Έχουμε κοινό λέβητα με ογκομετρική, κάθε φόρα που βάζουμε πετρέλαιο βλέπουμε τι χρήση (κυβικά μετρά) έχει κάνει ο καθένας και αναλόγως το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα γίνεται η χρέωση.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Τώρα με τα κρύα όμως το δικό μου σπίτι (2ος) το όποιο από κάτω του έχει και τα 2 ξενοίκιαστα διαμερίσματα (του αλλού αδελφού όχι του σπιτονοικοκύρη μου) πραγματικά δεν ζεσταίνεται με τίποτα. έχω ελέγξει εννοείτε για εξαέρωση, ότι το νερό έχει την σωστή θερμοκρασία στα σώματα κτλ, απλώς λόγο ότι έξω έχει 0 βαθμούς και το σπίτι είναι βορεινό δεν μπορώ να το ζεστάνω και αναγκάζομαι να καίω 9-10 ώρες την μέρα.
Φυσικά αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να βάλουμε πετρέλαιο θα έχω τρελή χρέωση.
Η ερωτηση μου ειναι, καταρχην ειναι υποχρεωμενος ο πατερας των δυο ο οποιος μπορει μεν να λειπει αλλα εχει διαμέρισμα όπου είναι κατοικία του να πληρώνει κάποιο ποσοστό για το πετρέλαιο? επίσης είναι υποχρεωμένος ο άλλος αδελφός να πληρώνει κάποιο ποσοστό για την θέρμανση, για τα 2 διαμερίσματα που κρατεί ξενοίκιαστα?
Για το εάν υπάρχει καταστατικό δεν το γνωρίζω, καθώς και σε διαμάχη για θέματα παρκινγκ δεν εμφάνισαν τίποτα και ο δικός μου ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει εάν υπάρχει.
Πως μπορώ να κινηθώ από εδώ και πέρα? τα”κοινόχρηστα” ουσιαστικά τα έχει αναλάβει ο 2ος αδελφός και δεν υπάρχει εταιρεία.
Απάντηση: Κατά την άποψή μας θα πρέπει καταρχήν οπωσδήποτε να ελέγξετε από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο εάν υπάρχει Κανονισμός και εάν αυτός έχει κάποια ρύθμιση για τα κλειστά διαμερίσματα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κανονισμός μεταξύ των συνιδιοκτητών – ενοίκων επέχει “ισχύ νόμου”. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να εξαντληθεί το θέμα της ύπαρξης ή μη Κανονισμού. Εάν θέλετε επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με το Νομικό μας Τμήμα για να σας κατευθύνουμε περαιτέρω.
Πηγή: Νομική Υπηρεσία Ομίλου Clemic