Το 2008 τέθηκε σε ισχύ το ΦΕΚ 2604/Β/2008 το οποίο αφορά τον έλεγχο και την ποιότητα σχετικά με την εγκατάσταση του ανελκυστήρα, τη λειτουργία, την συντήρηση και την ασφάλεια. Σύμφωνα με το ΦΕΚ θα πρέπει όλοι οι ανελκυστήρες να είναι πιστοποιημένοι και να επανελέγχονται για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους.
Ο Περιοδικός Έλεγχος Ανελκυστήρα γίνεται ώστε να επιβεβαιώνεται ότι ο ανελκυστήρας εξακολουθεί να λειτουργεί με Ασφάλεια. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία (ΦΕΚ 2604/Β/22-12-2008) ο περιοδικός έλεγχος των ανελκυστήρων είναι υποχρεωτικός και διενεργείται αποκλειστικά από Διαπιστευμένους / Εγκεκριμένους Οργανισμούς. Οι υφιστάμενοι ανελκυστήρες θα πρέπει με ενέργειες των ιδιοκτητών / διαχειριστών των κτηρίων, να επανελέγχονται περιοδικά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Που αποσκοπεί η πιστοποίηση
Η επιθεώρηση των ανελκυστήρων στην ουσία της, είναι μια διαδικασία που μελετά σε βάθος τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα όλων των ασφαλιστικών διατάξεων στον κύκλο λειτουργίας ενός ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της ασφάλειας της μετακίνησης των επιβατών και των συντηρητών. Το πιο σύνηθες λάθος είναι να συγχέουμε την τακτική συντήρηση του ανελκυστήρα με την επιθεώρηση του ανελκυστήρα. Στην μια περίπτωση ο ανελκυστήρας επιβλέπεται από το συνεργείο συντήρησης και ελέγχονται τα λειτουργικά σημεία του ανελκυστήρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, σε ελεγχόμενο περιβάλλον γίνονται όλες οι απαραίτητες δοκιμές και έλεγχοι για την πιστοποίηση της ορθής λειτουργίας των συστημάτων και δικλείδων ασφαλείας. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιθεώρηση και η πιστοποίηση του ανελκυστήρα μας δεν είναι απλά μια νομική τυπική διαδικασία όπου όλοι θα πρέπει να εξετάσουμε αλλά είναι μια λειτουργία άκρως απαραίτητη για την ασφάλεια των επιβαινόντων.
Η διαδικασία της Επιθεώρησης Πιστοποίησης
Ο έλεγχος και πιστοποίηση του ανελκυστήρα γίνεται όπως προείπαμε από Κοινοποιημένο Αρμόδιο Φορέα Ελέγχου (ΕΣΥΔ) όπου ο ιδιοκτήτης/ διαχειριστής έχει το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος το φορέα της επιλογής του.
Κατά την διαδικασία της πιστοποίησης υποχρεούται να είναι στο σημείο του ανελκυστήρα, πιστοποιημένος ελεγκτής από τον αναγνωρισμένο φορέα και ο συντηρητής του ανελκυστήρα. Με βάση τις οδηγίες του ελεγκτή δοκιμάζονται όλα τα κρίσιμα σημεία του ανελκυστήρα τα οποία παρέχουν την ασφαλή λειτουργία του. Επίσης γίνεται ταυτοποίηση και οπτικός έλεγχος στο σύνολο της εγκατάστασης και ελέγχεται η ορθή εγκατάσταση του ανελκυστήρα σε πάνω από 100 σημεία (μηχανοστάσιο, θάλαμο και φρεάτιο). Γίνονται έλεγχοι τόσο σε μηχανολογικά μέρη του ανελκυστήρα όσο και σε ηλεκτρολογικά. Οι δοκιμές γίνονται με απόλυτη ασφάλεια και σε ελεγχόμενη κατάσταση. Εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος των ελέγχων ύστερα εκδίδεται, από το φορέα, μια έκθεση η οποία αναφέρει ελλείψεις που πιθανόν να έχει ο ανελκυστήρας. Στην περίπτωση αυτή αυτές οι ελλείψεις θα πρέπει να καλυφθούν και να γίνει ένας επανέλεγχος από το φορέα που θα επιβεβαιώνει ότι έχουν αποκατασταθεί οι ελλείψεις και εκδίδεται το πιστοποιητικό. Στην περίπτωση όπου δεν σημειωθεί κάποια έλλειψη στον ανελκυστήρα κατά τον πρώτο έλεγχο τότε εκδίδεται πιστοποιητικό κατευθείαν.
Για πόσο ισχύει το πιστοποιητικό;
Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 28425/2008 που αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, τα διαστήματα διενέργειας περιοδικών ελέγχων ανελκυστήρων έχουν ως εξής:
- Μέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 6 χρόνια.
- Με περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 5 χρόνια.
- Μέχρι 6 στάσεις σε κτίρια για επαγγελματική χρήση, κάθε 4 χρόνια.
- Με περισσότερες στάσεις, σε επαγγελματικά κτίρια και ξενοδοχεία έως 200 κλίνες, κάθε 3 χρόνια.
- Ανεξαρτήτως στάσεων στους Δημόσιους χώρους και κτίρια ξενοδοχείων με περισσότερες από 200 κλίνες, κάθε χρόνο.
Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν
Πρόστιμο μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) Ευρώ στον ιδιοκτήτη που παραλείπει να μεριμνήσει για την πιστοποίηση και για την καταχώρηση του ανελκυστήρα και πρόστιμο μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) Ευρώ στον ιδιοκτήτη ή στον διαχειριστή ή στον νόμιμο εκπρόσωπο τους που παραλείπει να μεριμνήσει για την ανανέωση καταχώρησης του ανελκυστήρα.
Πως θα πιστοποιηθούν οι ανελκυστήρες των πολυκατοικιών οικονομικότερα
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται ειδικά στις πολυκατοικίες οι οποίες πολλές φορές έχουν παραμελημένους ανελκυστήρες ή ανεπαρκές αποθεματικό για να προβούν στις κοστοβόρες επισκευές που απαιτούνται προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό τους. Σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε ευεργετικά, από φέτος, το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, αφού πρόσθεσε στις επιλέξιμες παρεμβάσεις και την αναβάθμιση ανελκυστήρα με επιδότηση έως 10.000 € για αιτήσεις Πολυκατοικιών τύπου Β που αφορούν τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος έκλεισε με τις αιτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 3/2/2021 και έδωσε σε πολλές πολυκατοικίες της χώρας, το κίνητρο να αναβαθμίσουν τον ανελκυστήρα τους τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειας. Μεγάλο δείχνει να είναι το ενδιαφέρον για το επόμενο πρόγραμμα το οποίο αναμένεται στα μέσα του 2021, από διαχειριστές που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρώτο κύκλο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιστοποίηση του ανελκυστήρα σας αλλά
και για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” επικοινωνήστε μαζί μας:
211-1010100
clemicservices.gr