Είναι πλέον βασική αναγκαιότητα για τις πολυκατοικίες η απόκτηση ΑΦΜ και Τραπεζικού Λογαριασμού, καθώς είναι αρκετοί οι λόγοι που οι πολυκατοικίες τα χρειάζονται. Η απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης βάζει τέλος στις αντιπαραθέσεις που συχνά δημιουργούνται μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων και διαχειριστή διευκολύνοντας την Μηνιαία διαχείριση της πολυκατοικίας.
Η έκδοση ΑΦΜ στις μέρες μας είναι απαραίτητο για την ένταξη της πολυκατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ή για την αίτηση επιδόματος θέρμανσης. Η διαδικάσια αυτή παλαιότερα αποτελόυσε βραχνά για τον διαχειριστή, καθώς έπρεπε να συμφωνήσει το σύνολο της γενικής συνέλευσης για να μπορέσει ο διαχειριστής να βγάλει ΑΦΜ. Αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει πλέον, διότι αρκεί η πλειοψηφία για να εκδοθεί ΑΦΜ. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ούτε υπάρχει χρονικό όριο και πρόστιμο.
Η απόφαση αυτή προβλέπει:
- Τη δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.
- Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτηρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.
Πολλοί είναι οι διαχειριστές που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν παρόλο που είναι απλή. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση του ΑΦΜ είναι τα κάτωθι :
- Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας του διαχειριστή της πολυκατοικίας αθεώρητη*
- Αντίγραφο σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας
- Αντίγραφο Πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας, όπου ορίζεται ο διαχειριστής και αποφασίζεται η έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία.
- Δήλωση έναρξης/μεταβολής εργασιών Μη Φυσικού Προσώπου (Μ3)και Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου Μ7
Όσον αφορά το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού , την διαδικασία αυτήν δεν είναι εφικτό να την αναλάβει τρίτο πρόσωπο, καθώς βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τις τράπεζες πρέπει ο ίδιος ο διαχειριστής να υποβάλλει την αίτηση.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθησεί ο διαχειρίστης με σωστή σειρά παρουσιάζεται παρακάτω:
Βήμα 1ο:
Συγκαλείται Γενική συνέλευση ιδιοκτητών με θέματα:
α. «Εκλογή διαχειριστή»
β. «Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού πολυκατοικίας στην τράπεζα ΧΧ»
Για το (β.) το λεκτικό που πρέπει να αναγράφεται στο Πρακτικό είναι το κάτωθι:
«Οι παριστάμενοι ιδιοκτήτες αποφασίζουν ομόφωνα/ πλειοψηφικά όπως προβεί ο διαχειριστής κος/κα ΧΧ στις απαραίτητες ενέργειες (κατάθεση δικαιολογητικών στην τράπεζα,υπογραφή εγγράφων), προκειμένου να διεκπεραιωθεί το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του κτιρίου με εκπρόσωπο του λογαριασμού τον ίδιο.»
Βήμα 2ο:
Ο διαχειριστής καταθέτει στην τράπεζα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω, τα όποια είναι κοινά για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα:
- Καταστατικό, πρωτότυπο ή νομίμως επικυρωμένο ή με ηλεκτρονική υπογραφή.
- Πρακτικό Γενικής συνέλευσης, στο οποίο να αναγράφεται ότι οι ιδιοκτήτες αποδέχονται το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του κτιρίου με εκπρόσωπο τον/τους διαχειριστή/ές κ.κ.
- Έναρξη (έντυπο το οποίο δίνεται από την τράπεζα προς συμπλήρωση των πεδίων).
Για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα είναι διαχειριστές- εκπρόσωποι, σε περίπτωση που δεν είναι πελάτες της Τράπεζάς ή δεν είναι επικαιροποιημένοι, θα χρειαστούν τα κάτωθι:
- ταυτότητα εκπροσώπου
- εκκαθαριστικό εφορίας
- μισθοδοσία σε περίπτωση μισθωτού , Ε3 σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία
- λογαριασμό σταθερού διαμονής και λογαριασμό κινητού τηλεφώνου του ιδίου
Επικοινωνήστε για οποιαδήποτε απορία σας με την Clemic Services A.E. στο σύνδεσμο www.clemicservice.gr
Πηγή: Τμήμα Διαχειρίσεων της Clemic Services A.Ε.