Έτσι θα προφυλάξουμε τα φυτά μας από το κρύο

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημάδια στα φύλλα και ζημιές στους βλαστούς, που στα φυτά μας και μετά το τέλος του χειμώνα

H περίοδος του χειμώνα είναι δύσκολη για τα φυτά. Το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στον κήπο μας. Πολύ συχνά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημάδια στα φύλλα και ζημιές στους βλαστούς, οι οποίοι παραμένουν στα φυτά μας και μετά το τέλος του χειμώνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να σπάσουν βλαστοί και κλαδιά, καθώς επίσης να παγώσουν οι ρίζες των φυτών, προκαλώντας ζημιές που δε μπορούμε να επαναρθώσουμε.

Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά καρποφόρα δέντρα. Επίσης, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή φυτά που έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα και δε διαθέτουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

Στο σημερινό άρθρο, περιγράφουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι και στον κήπο μας να αντέξουν στο κρύο και να περιορίσουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η κακοκαιρία.

Πώς θα προστατέψουμε, λοιπόν, τα φυτά μας;

Η προστασία των φυτών από το κρύο, περιλαμβάνει μία σειρά από καλές πρακτικές για να ενισχύσουμε την άμυνα των φυτών, καθώς και πιο δραστικά μέτρα για τα ευαίσθητα φυτά.

1. Μεταφέρουμε τα ευαίσθητα φυτά σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι ή μέσα στο σπίτι

Για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, φροντίζουμε να τα μεταφέρουμε σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι όπου δε χτυπάει ο αέρας. Προτιμάμε σημεία με νότιο προσανατολισμό για να τα προστατεύσουμε από το κρύο, την παγωνιά και το χιόνι.

Εξασφαλίζουμε προστασία στο μπαλκόνι για παράδειγμα για τα μικρά καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα καθώς και για ευαίσθητα αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μέντα ή και για καλλωπιστικά φυτά όπως ο φίκος βενιαμίν και η σεφλέρα.

Ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά, όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα, τα παχύφυτα και οι κάκτοι τα μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ή για λίγες μέρες, αν χρειαστεί, στο εσωτερικό του σπιτιού για να τα προφυλάξουμε από την έντονη παγωνιά και το χιόνι.

Τα φυτά που μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, τα τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος, μακριά θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι που μπορούν να προκαλέσουν κιτρινίσματα και ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων τους. Μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας, βγάζουμε ξανά τα φυτά μας έξω στην κανονική τους θέση.

2. Καλύπτουμε τα φυτά με αντιπαγετικά υφάσματα, δίχτυα ή ειδικά νάιλον

Την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να σκεπάσουμε τα καλλωπιστικά φυτά ή νεαρά καρποφόρα δέντρα που είναι φυτεμένα σε γλάστρα με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

Με την κάλυψη των φυτών, εξασφαλίζουμε προστασία από τον επικείμενο παγετό, το χιόνι και το χαλάζι. Σκεπάζουμε προσεκτικά τα φυτά, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσουν φύλλα και βλαστοί και δεν τα δένουμε ασφυκτικά για να αποφύγουμε συνθήκες κακού αερισμού.

3. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά

Αυτή την περίοδο, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας και ιδιαίτερα λιπάσματα αζώτου. Επίσης, αποφεύγουμε να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνουμε την έναρξη νέας βλάστησης μέσα στο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, λόγω των δυσμενών συνθηκών, η τρυφερή νέα βλάστηση των φυτών θα καταστραφεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και το χαλάζι. Ως αποτελέσμα, το φυτό μας θα καθηλωθεί ενόψει της άνοιξης και θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη του.

4. Προσθέτουμε κοπριά στα φυτά πριν την παγωνιά

Ενσωματώνουμε έγκαιρα κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών εν όψει του παγετού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του εδάφους και να εξασφαλίσουμε ομαλή λειτουργία του ριζικού συστήματος. Έτσι τα φυτά μας θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μαραθούν.

5. Κάνουμε διαφυλλικούς ψεκασμούς στα φυτά

Ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με βιολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι και το χαλάζι. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και φυσικές ορμόνες, μειώνουν τις βλάβες στα φυτά, τα τονώνουν και τα επαναφέρουν στην αρχική καλή κατάσταση.

6. Βάζουμε σύστημα υδρονέφωσης στα φυτά μας

Κατά την περίοδο του παγετού, μπορούμε να ποτίζουμε τα φυτά μας και τα καρποφόρα δέντρα με σύστημα υδρονέφωσης και με εκτοξευτήρες για να διαχέεται υγρασία στην ατμόσφαιρα και να μην παγώνουν τα φυτά. Αυτή η μέθοδος, καλό είναι να εφαρμόζεται σε ελαφριά εδάφη που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία στο έδαφος.

Γενικώς, πάντως αν είμαστε σε βόρειες περιοχές της χώρας ή σε ορεινές περιοχές, επιλέγουμε φυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο και φυτά κατάλληλα για υψόμετρο. Προτιμάμε φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και θάμνους, καθώς επίσης φυλλοβόλα καλλωπιστικά φυτά που που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα. Τα φυλλοβόλα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο την περίοδο του χειμώνα και με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν σημαντική ανθεκτικότητα στην παγωνιά και το χιόνι.

Πηγή: tanea.gr

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο

Recommended Stories