Υποχρεωτική είναι από αύριο, 1η Ιανουαρίου, η αναφορά της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων σε όλες τις αγγελίες/διαφημίσεις για πώληση ή ενοικίαση ακινήτων, υπενθυμίζει το ΥΠΕΝ σε σημερινή ανακοίνωση.
Σκοπός του μέτρου είναι να λαμβάνεται υπόψη από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ή ενοικιαστές του ακινήτου η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων του και θα πρέπει να συνυπολογιστεί πριν τη λήψη τελικής απόφασης για μίσθωση ή αγορά.
Ήδη, όπως είναι γνωστό, για κάθε κτίριο που πωλείται ή μισθώνεται είναι υποχρεωτική η ύπαρξη έγκυρου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο απεικονίζει την υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση ενέργειας, καθώς και τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το νέο μέτρο είναι ότι η ενεργειακή κατηγορία πρέπει να αναφέρεται σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις σε εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα και μεσιτικά γραφεία.
Έτσι, τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας υπό την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση κα καταχώρηση (Τύπο, διαδίκτυο, κλπ) θα έχουν τα στοιχεία εγκύρου ΠΕΑ. Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας. Στην αγγελία του εκάστοτε ακινήτου απαιτείται να εμφανίζεται μόνο η ενεργειακή κατηγορία (Α, Β κλπ), και όχι τα υπόλοιπα στοιχεία του ΠΕΑ, στο πλαίσιο και της προστασίας προσωπικών δεδομένων του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά: “Η υποχρεωτική αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας στις “μικρές αγγελίες” για τα ακίνητα κινείται στη λογική εμπέδωσης κουλτούρας ενεργειακής εξοικονόμησης. Όπως εξετάζουμε την ενεργειακή κλάση (άρα και την κατανάλωση ρεύματος) όταν αγοράζουμε ένα ψυγείο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και όταν αγοράζουμε ή νοικιάζουμε σπίτι ή γραφείο και να δίνουμε προτεραιότητα στα πιο αποδοτικά από ενεργειακής πλευράς. Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που δείχνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι “στην καρδιά” του σχεδιασμού του υπουργείου μας. Κάτι που αντανακλάται άλλωστε και στο νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που τρέχει αυτή την περίοδο -και είναι ο προπομπός ακόμα μεγαλύτερων προγραμμάτων που θα “τρέξουν” το 2021 και τα επόμενα χρόνια-. Θα αποτυπωθεί επίσης στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- νέα μέτρα για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακής υπηρεσιών, μέσω πχ των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την επιδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας που εισάγει, αλλά και μέσω της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής που στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Απόδοσης”.
ΠΗΓΗ: Capital.gr
Δείτε και το άρθρο: ενεργειακή ταυτότητα