Τον τελευταίο καιρό ψάχνω αρκετά στο internet αναζητώντας συμβουλή η παρόμοιες περιπτώσεις με την δική μου ώστε να πράξω αναλόγως. Για τον λόγο αυτό και ζητώ την γνώμη σας για το παρακάτω θέμα.
Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος και μέλος της οικογένειας των οικοπεδούχων, σε πολυκατοικία 33 διαμερισμάτων. Προ μηνών εγκαταστάθηκε ενοικιαστής ο οποίος απέσπασε με παράκλησή του, προφορική συναίνεση του διαχειριστή ώστε να χρησιμοποιεί την ράμπα για ΑΜΕΑ της πολυκατοικίας και να σταθμεύει παράνομα στην πυλωτή η οποία αναφέρεται στο καταστατικό ως ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος και δεν αποτελεί χώρο στάθμευσης . Δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις απο πολλούς ιδιοκτήτες όμως μερικοί από εμάς είμαστε της άποψης ότι το καταστατικό υπάρχει για να τηρείται.
Η ερώτηση μου είναι εάν μπορεί ο διαχειριστής να πράξει ως πληρεξούσιος των ιδιοκτητών στο θέμα αυτό, δίνοντας τέτοιου είδους συγκατάθεση ? Κατά πόσο αυτή του η ενέργεια είναι ποινικά επιλήψιμη και ποιά αξία έχει αυτή ώστε να την επικαλείται ο ενοικιαστής ? Επίσης, δεδομένου ότι ο εν λόγω ενοικιαστής είναι ιδιαιτέρως ειρωνικός και προφανώς κάποιος δικηγόρος που σέβεται την τσέπη του, τον έχει συμβουλέψει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και στο τέλος κανείς δεν θα του ενοχλήσει ιδιαιτέρως, ποιές πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις μας ? Τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που κάποιο παιδί χτυπήσει εξαιτίας του σταθμευμένου οχήματος ? Ποιοί θα είναι νομικά υπαίτιοι ?
Αντίστοιχα τι προτείνετε στην περίπτωση εγκατάστασης ικριώματος από ιδιοκτήτη, επί εξωτερικού τοίχου της προσόψεως της πολυκατοικίας, για την στήριξη κεραίας-δέκτη καθώς και την διάνοιξη οπών για το πέρασμα της καλωδίωσης, δεδομένου ότι το καταστατικό απαγορεύει την παραποίηση της όψεως της πολυκατοικίας και ρητά την διάνοιξη οπών επί της εξωτερικής τοιχοποιίας παρά μόνο εντός των μπαλκονιών και εξαιρετικά για την τοποθέτηση κλιματιστικών μηχανημάτων?
Συγνώμη για την φλυαρία αλλά νομίζω ότι τα παραπάνω θέματα αξίζουν την απάντησή σας.
Ευχαριστώ εκ’ των προτέρων.
Απάντηση: Η μετατροπή των κοινοχρήστων χώρων σε χώρους άλλης χρήσης επιτρέπεται μόνο κατόπιν απόφασης γενικής συνέλευσης και με τους λοιπούς ειδικούς όρους που περιγράφονται στον Κανονισμό της πολυκατοικίας ΄κλπ. (ειδική απαρτία και πλειοψηφία κλπ.). Νομικά υπαίτιος καταρχήν θα είναι ο παρακωλύων τη χρήση του κοινοχρήστου χώρου. Ειδικά όμως ως προς τη χρήση της ράμπας μόνο για ΑΜΕΑ, κι εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι χώροι τοιαύτης χρήσης, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και δη σε συνάρτηση με την ισχύουσα νομοθεσία. Όσον αφορά στην εγκατάσταση κεραίας, η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να τηρείται ο Κανονισμός. Παρόλα αυτά εάν η τοποθέτηση κεραίας ΄δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί άλλου ή αυτό είναι ιδιαιτέρως δυσχερής (πρακτικά ή και οικονομικά) τυχόν εναντίωσή σας θα μπορούσε, κατά την άποψή μας να κριθεί καταχρηστική. Σε κάθε περίπτωση και δη όσον αφορά στο θέμα του ενοικιαστή, υπενθυμίζουμε ότι αρμόδιος καταρχήν για τις παραβάσεις αυτές είναι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω διαμερίσματος.
Πηγή: Νομική Υπηρεσία Ομίλου Clemic